Songs of Travel, een live registratie

De integrale opname van ‘Songs of Travel’ van Ralph Vaughan Williams (1872-1958) is achter de rug. In de entourage van de Meerpadkerk, een prachtig houten kerkje in een landelijke oud Hollandse omgeving in Amsterdam Noord, hebben mijn begeleider Gilbert den Broeder en ik met veel plezier gewerkt. Veel dank ook aan Daniel van Horssen voor de fantastische kwaliteit van de audio. Ik nodig jullie dan ook van harte uit om het resultaat te beluisteren.

De liederen zijn gebaseerd op een serie gedichten van Robert Louis Stevenson (1850-1894). Het eerste gedicht dat Vaughan Williams op muziek zette was ‘Whither must I wander’ in 1904. Zijn uitgever had er kennelijk geen vertrouwen in dat het werk als geheel makkelijk verkocht zou kunnen worden en splitste de publicatie van de overige liederen op in tweeën, drie in 1905 en vier in 1907.

De gedichten zou je als één geheel kunnen zien en werden onder de titel ‘Songs of Travel’ pas in 1960 uitgevoerd. De reis van een jonge man door het leven. Liefde, avontuur, schoonheid en verdriet, de genoegens en teleurstellingen die we allemaal meemaken. Deze liederen cyclus heeft het allemaal in zich. Het zijn prachtige gedichten op een romantische eigentijdse manier toon gezet.